Tuesday

Биологично разнообразие - Шанхайски иглен дракон

Шанхайският иглен дракон е паразит който се храни предимно с артериална кръв защото е по богата на кислород и при хранене отделя токсини които въздействат на висшата нервна дейност у хората. Самият иглен дракон представлява тънко цилиндрично тяло с дължина до 20-25 километра и напречно сечение вариращо от 0.05 см при върха до 0.25 мм в средата и задната част на тялото. Цвета е бял, при по възрастни екземпляри матово сив. На пипане е твърд но и гъвкав като стоманена тел. Много е бърз и поради устройството си почти няма естествени врагове. Особеност при храненето на възрастният шанхайски иглен дракон е, че когато влезе в една кръвоносна система да се храни има опасност да убие гостоприемника си - за това драконът никога не се храни от един приемник. Поради дължината си успява да премине от един човек на друг и да се нахрани сравнително безопасно. Случва се в една такава "драконова верига" да се наредят до 130 души и колкото е по-стар и по-дълъг дракона в толкова повече хора може да се храни едновременно. Страничен ефект от храненето в драконова верига е, че по тялото на дракона преминава кръв примесена с токсините които отделя, така гостоприемниците му се чувстват психически свързани. Вярват в едни неща, чувстват едни неща. Когато дракона се нахрани последователно се изтегля от приеминците си и свързаността им ги напуска. Тогава те сякаш са сънували. След това отива да спи докато складираната в тялото му кръв се разгради и глада отново го накара да излезе на лов. Средната продължителност на живота на игления драконо е около 800 години но през 1883 в залива Дадун хай е бил уловен 22 километров иглен дракон с много тъмносив цвят и анализа на кожата му показал, че е на 1200 години.

7 comments:

Anonymous said...

Strani4en efekt ot iadeneto na laina

go! said...

brat, ti o4evidno imash problem. neshto ako mojem da pomognem - kaji.
ama taka da macash naliavo i nadiasno, ne e dobre. shte se... razo4arovam ot teb i shte te premahna.

Anonymous said...

Много ми хресва подхода към фауната, колега. Аз по същия начин разучавам изчезващи видове. Продължавайте в същия дух. :)

Anonymous said...

Някои хора явно не знаят какво е креативност. Страхотен пост, поздравления и от мен :)

Лора

Ominaeshi said...

Ебаси, куче, колко съм разочарована!!!
Винаги съм си мислила, че Шанхайския иглен дракон ниже през очите, както се реди цацата на стрък метла!

Open Mind said...

Дали Шанхайският иглен Дракон има нещо общо с нинджите? Ха, опитвам да си представя как влиза и излиза от човек на човек...Може би е Ghost Dragon?

Anonymous said...

коко тънко поднесено жая, накара ме да се усмихвам - това дори и аз не бих го измислила.. goгъл въдички ?