Sunday

Биологично разнообразие – Халюциногенен хипнопотам

Халюциногенният хипнопотам е всеяден бозайник който прекарва повечето от времето си прикрит сред храстите и тревите. Храни се предимно с боклуци, семена от растения и листа богати на тетрахидроканабинол, не отказва и мърша. Благодарение на рядко вещество в кръвта си хипнопотама успява да преработва и складира в големият си стомах тетрахидроканабинол от растенията. Известен е с това, че при нападение или опасност отделя газ през ануса или изхвърля фекалии богати на канабиноиди с голяма точност на разстояние до 12 метра. Подобно на африканската плюеща кобра, хипнопотама така се пази от хищници. При контакт с газ или с фекалиите на хипнопотама поразеното животно отначало чувства леко замайване после реакциите се забавят и започват смущения в зрението и обонянието. Някои по малки животни дори могат да умрат защото се блокира дишането. Хипнопотама има чудесно развито зрение и слух, обонянието му не е толкова добро защото отделяният от него газ има остра миризма която прикрива другите. Трудно може да се залови защото когато се крие в храстите или високите треви непрекъснато изпуска газ и създава обгазена опасна зона около себе си. Последната стена в отбраната на хипнопотама са двете снопчета остра козина от двете страни на врата с видоизменени потни жлези, когато все пак някой по бърз хищник премине през обгазената зона и е още рано за въздействието на газа той обикновено се насочва към врата за да прекъсне сънната артерия . Тогава хипнопотама чрез тези потни жлези оросява острата четина с морфиноподобно съединение подобно на карфентанила* и когато хищникът захапе в кожата в носа и дори езика се забива четина и се инжектира голямо количество от опиата. Така за много кратко време дори големи хищници като лъва могат да бъдат приспани а не рядко и убити. Основният враг на халюциногенния хипнопотам е вътрешен – глисти.

*карфентанил (carfentanyl) – синтетичен опиоид аналог на фентанила. Много силно действие използва се за упояване на мечки и други едри животни. Има сведения, че подобно съединение е използвано по време на кризата със заложниците в театър “Норд-ост” през 2002.

2 comments:

Tanuki said...

то к'во да коментирам... на мене и пръстите на ръцете ми се ухилиха:))

Anonymous said...

az p moga -swiknala sm i trudno se otkazwam ,dori i ot uhilwane..
..wapreki 4e onowa s drakona be6e tolkowa po-dobro,4e mu otdadoh zaslujenoto mal4anie ,twa mi napomnia na ne6to deto to4no teia dni go 4etoh niakade "" нещо живо се върти в кръг в главата "" това също сме го чели някъде"..това леко драскане,което нощем се чува по прозореца на банята може и да е от значение ..Може да бъде "Канабис индика" ,известно е , че при канабис индика се наблюдават напрегнати усещания с нарушено чуство за време и разстояние.Може и да е някоя избягала манкуспия.." - Cefalia -razkaz na X.Kortasar,koito se ma4i razkazwa za 1 4udaci razwajda6ti ,nepozwoleno ,zaradi 1 te pari, w niakwo stranno miasto malki kosmati jiwotinki - mankuspii,i 1wremenno da e samata ludost,no e samo anemi4en na fona na ostanlite si sabratia w sbornika s latinoamerikanski poeti4ni fantasti4nosti ...